Prof Dr. Hüseyin Sabri Kurtuldu “Vücut Dili ve Fotoğraf” Konulu Semineri ile 27 Ocak’ta Trabzon Fotoğrafevi’nde

27 OCAK 2015 SALI akşamı 18:30 da   Prof.Dr. Hüseyin Sabri Kutuldu “Vücut dili ve fotoğraf adlı seminer ve söyleşisi ile fotoğraf severlerle birlikte  olacaktır.

hüseyin sabri kurtuldu

Prof Dr Hüseyin Sabri Kurtuldu Hakkında;

1960 yılında Trabzon’da doğan Hüseyin Sabri KURTULDU ilk, orta ve lise tahsilini doğduğu şehirde tamamladı.1989 yılında K.T.Ü. İİBF. İşletme Bölümünden mezun olan KURTULDU, 1991 yılında MARSA A.Ş.Doğu Karadeniz Bölge Temsilciliği, ANSAN.A.Ş.Trabzon Coca-Cola Fabrikası ve 1992 yılında ise İPRAGAZ Doğu Karadeniz Bölge Temsilciliğinde Satış Elemanı olarak çalıştı.Aynı yıl içinde K.T.Ü.’de göreve başlayan KURTULDU,1994 yılında K.T.Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans’ını ve ardından aynı enstitüde 1999 yılında doktora’sını tamamladı.Doktorasını bitirdikten sonra çeşitli sanayi kuruluşlarında pazarlama alanında danışmanlıklar yaptı,çeşitli kuruluşlarda müşteri memnuniyeti,beden dili,kişisel satış,pazarlama araştırmaları,tüketici davranışları ve pazarlama karması unsurları ağırlıklı pazarlama yönetimine ilişkin eğitim seminerleri verdi.Bazı perakendeci kuruluşlara reklam danışmanlıkları yaptı, halkla ilişkiler eğitimlerinde bulundu. 2008 Ekim’inde Doçent olan KURTULDU, 2013 yılında Profesör oldu. Pazarlama alanında farklı konularda birçok saha araştırması olan KURTULDU, halen K.T.Ü. İİBF. İşletme Bölümü Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim dalında görev yapmaktadır Kurtuldu evli ve iki çocuklu olup İngilizce bilmektedir.

BEDEN DİLİ VE KULLANIMI
Beden dili, kişinin kendisini ifade etme biçimi olup sözle desteklenebildiği gibi yalnız başına yapısında bir takım anlamlar saklayabilir.Beden dilini yaşamımızın her anında kullanmakta olduğumuz için sık tekrarladığımız hareket ve duruşlarımıza anlam katabilir ve anlamları hakkında bilinçli tavırlar sergileyebiliriz.Fakat bazı beden duruş ve hareketleri kendimiz ve karşımızdakileri iyi tahlil etmek açısından incelenmeye değer bulunabilir.Bu nedenle,bunları basitten karmaşığa doğru irdelemekte fayda bulunmaktadır.
Örneğin; yüzün gülümsemesiyle birlikte dik durup iki eli avuç içleri yukarıda olacak şekilde açık tutuş,karşıdan gelen önerilere açık ve kendine güven duyan bir duruştur.Konuşarak detay veriyorken elleri ve parmakları kullanmak,kelimeleri tanımlama jesti olarak ifade edilir.İki eli baş hizasının belirgin biçimde üzerine çıkartıp iki yanda ve üstte tutmak zafer duygusudur.Düşük omuzlu,kolları ve elleri yana sarkık kişi yaşam enerjisi zayıf bir insanı simgeler.Avuç içi yukarıya bakan insan güven ve dostluğu sembolize eder.Tersine avuç içinin aşağıya bakması ise içe kapanıklığı ve güvensizliği simgeler.Avuç içini karşıya dönük tutup,yukarı aşağı hareket ettirmek, hayali bir karşı koyuşu bastırma mantığı güder.Yumruk sıkılması ve bunun açıkça gösterilmesi,kışkırtıcılığı ve saldırganlığı, konuşurken elin işaret parmağının kullanımı ise ısrarcılığı gösterir.İnsan,birisini suçlamak istediğinde işaret parmağını o kişiye doğrultur.Kendisini hafifçe geriye çekip,iki elini avuç içleri yukarıya bakacak şekilde tutan bir kişi dinleyicileri kendi düşüncelerine katılmaya davet etmektedir.Yine ellerini avuç içleri aşağıya bakacak şekilde aşağı yukarı hareket ettiren bir kişi gerginliği kontrol altına almayı amaçlamaktadır.Kendisine yönelen sözlü tehdidi durdurmaya çalışan kişi iki elini açarak karşısındakine tutmaya çalışır.Ceketin yakalarını tutmak veya iki eli başın arkasına atmak üstünlük ve tartışmayı kabul etmeyen sahiplik jestleridir.Kolu kırmadan düz bir biçimde karşıdaki kişinin omzuna dokunmak yine bir üstünlük fakat kolu bükerek kişinin hafifçe sırtına dokunmak ise bir dostluk yaklaşımıdır.Kolların arkada kalça üzerinde birleştirilmesi yine bir üstünlük göstergesi,yine arkada kalça üzerinde bir elin diğer eli bilekten yada bilek üzerinden kavraması gerginlik işaretidir.Avuç içlerini birbirine sürtmek yaşanılacak duygular için bir ısınma turu,bir kitap okurken eli iki parmağı alna yaslayacak şekilde tutma ise dikkati yoğunlaştırma jestidir.Eli giysinin yakasından içeri sokmak sıkıntı ifadesi,tek eli enseye götürmek gerginliği hafifletme çabasıdır.Bir eli çenede tutma yada bacak bacak üst üste atarak dirseği bacağa dayayıp eli çenede tutma ilgiyle dinlemenin bir işaretidir.Tokalaşırken bir elin üstte kalması baskınlık,ellerin tokalaşmada düz durması denge,tokalaşan kişilerden birinin diğer elini de tokalaştığı kişinin elinin üzerine koyması dostluk sembolleridir.Tokalaşmada kişilerden birinin elini gevşek bırakması güvensizliği ve çekingenliği gösterir.Kolları göğüs üzerinde kavuşturma,iletişim engelidir.Bir kolun belden kırılarak diğer kolu tutması hafif, bacaklardan birinin diğer bacağın önünde durup kolların göğüs hizasında kavuşturulması tam iletişim engeli denilebilecek kişinin kendisini tehdit altında hissetme jestleridir.Ellerin ön bel altında kavuşturulması ise sınırları daraltılmış bir saygı davranışı şeklinde nitelendirilmektedir.
Alışılmış bacak bacak üzerine atmanın dışında amerikan stili denen bir ayağın bileğini diğer ayağın dizi üzerine koyma hareketi 4 şeklinde bacak bacak üzerine atma biçimidir.Eğer 4 şeklinde bacak bacak üzerine atma hareketinde üstteki bacak ellerle tutuluyor ise tartışmaya dönük bir oturma biçimi sergileniyordur.Oturan bir kişinin kendisini ve ayaklarını bilekleri üzerinde geri çekmeye çalışması,endişeli ve sıkıntılı oturma biçimine örnek olarak verilebilir.
Bir ayağı diğer ayağın arka baldırı üzerinde gezdirmek,utangaçlık sembolüdür.İç gerginliğin fazlaca arttığı durumlarda da bacak bacak üst üste atan kişi üstteki bacağı alttaki bacağın baldırına dayamaya çalışmaktadır.Yayılarak oturan bir kişi,kendisine aşırı güven ve saldırganlık sergileyebilir.Elleriyle dizlerine dayanarak oturan bir kişi ise,ayağa kalkıp soru sormaya eğilimli bir grafik sergiler. 0-25 cm. mahrem alan, 25-100 cm. kişisel alan, 100-250
cm. sosyal alan ve 250 cm.’den sonrası genel alan olarak değerlendirilmektedir.Göğüs ve ayak uçlarıyla işaret edilen yön,kişinin zihninden geçeni simgeler.Erkeğin kadının belini kavraması,kadının erkeğin kravatını düzeltmesi sahiplenme jestleridir.Kadının omuz üzerinden geriye bakışı,erkeğin kravatını ve kemerini düzeltmesi kur davranışlarıdır.Yine kadının saçını ensesinden düzeltmeye çalışması ve sigara dumanını erkeğin bulunduğu yöne üflemesi kur davranışlarına birer örnektir.Burunla,kulakla,gözle,boyunla ve giysi yakalarıyla parmakları kullanarak oynamaya çalışmak, samimiyetsizlik,şüphe,tereddüt,güvensizlik ve yalan sembolleri olarak kabul edilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın